Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
4+1 domácich praktík, aby sa tvorilo materské mlieko a dojčenie šlo hladko

4+1 DOMÁCICH PRAKTÍK, ABY SA TVORILO MATERSKÉ MLIEKO A DOJČENIE ŠLO HLADKO

Dojčenie
11.07.2022
881

Občas o probléme nehovoria ani samotní lekári, ale nie u každej mamičky sa tvorí materské mlieko a dojčenie nie je tak jednoduché, ako by si predstavovali. V najhoršom prípade hovoríme o primárnej neschopnosti tvorby mlieka. Ide o prípady, kedy sa nenaštartuje tvorba mlieka ani počas tehotenstva a ani po pôrode vôbec.

Našťastie, v niektorých prípadoch je možné tento proces spustiť malou pomocou. A to správnou pozíciou počas dojčenia, alebo technikou odsávania, ale taktiež tým, že budete dbať na niekoľko drobných detailov.

Prečo je materské mlieko a dojčenie dôležité?

Materské mlieko totiž:

Rada č. 0: snažte sa dojčiť čo najviac.

A to aj v tom prípade, keby sa netvorilo také množstvo materského mlieka, ako by ste chceli, alebo by bolo dostatočné.

Mnohé mamičky preferujú tzv. jedlá stimulujúce tvorbu mlieko. Zatiaľ však ani jeden významný výskum nepreukázal, že by existovali potraviny či jedlá, ktoré výrazne ovplyvnili sekréciu mlieka. Už sme však počuli napríklad o tom, že mandle a klasický vývar by mohli byť užitočné.

Samozrejme, ide o zdravé a chutné pokrmy, no najlepším a najefektívnejším spôsobom zatiaľ ostáva dojčenie (čo najčastejšie). Neobmedzujte dieťa, pokiaľ sa dožaduje dojčenia: doprajte mu tak často a tak dlho, ako chce.

Ak to spočiatku nepôjde celkom hladko, neprepadajte panike. Zbytočná nervozita a úzkosť môžu veru v niektorých prípadoch viesť k stagnácii tvorby mlieka, alebo k jeho úplnej strate.

1. Dostatočný odpočinok

Pasca č. 22

S istotou môžeme tvrdiť, že ako nastávajúce mamičky a čerstvé mamičky to dodržať nie je vždy tak jednoduché (ba čo viac, v skutočnosti to tak nemusí byť nikdy). I napriek tomu jedným z najdôležitejších faktorov pri dojčení je správne množstvo spánku. Len preto, že dojčíte, váš organizmus ho potrebuje rovnako veľa. Skúste preto zaradiť do svojej dennej rutiny a dostatok odpočinku.

Rôzne výskumy už totiž dokázali, že dostatočný odpočinok (a hlavne pokoj) zvyšuje množstvo materského mlieka a dodáva nielen silu, ale aj zmierňuje stres.

2. Príjem tekutín

Pri dojčení je mimoriadne dôležitý aj dostatočný príjem tekutín, pretože práve v tomto období stráca mamička viac tekutín, ako obvykle.

Organizmus dojčiacich mamičiek vyprodukuje denne okolo 750 ml materského mlieka, čo znamená, že okrem bežného (očakávaného) množstva musíte doplniť aj toto množstvo. To znamená, že požadované množstvo 2,5-3 litre denne treba doplniť aspoň o ďalších 7-8 decilitrov. Pokiaľ je to trochu viac, tak je to v poriadku, pretože to pomáha aj pri sekrécii, teda tvorbe mlieka.

Dôležité vedieť a mať na pamäti! Keď hovoríme o tekutinách, máme na mysli vodu alebo čaj, nie kolu či iné sladené a ochutené nápoje. Ovocné šťavy tiež môžu byť, no podľa možnosti v malých množstvách. Dávajte však pozor na obsah cukru.

3. Teplá sprcha a masáž prsníkov

Jednou z výhod teplého kúpeľa a masáže je, že oboje pôsobí osviežujúco a upokojujúco. Na druhej strane príjemnou sprchou a hladkajúcimi, masírujúcimi a uvoľňujúcimi pohybmi môžete zlepšiť fungovanie buniek a tkanív.

V dôsledku týchto dotykov sa spustí totiž produkcia uvoľňujúcich hormónov. A to nielen pomáha telu (aj duši) uvoľniť sa, ale v prípade dojčiacich mamičiek aj zvyšuje a naštartuje sekréciu mlieka.

4. Správna technika

Sem možno zahrnúť nasledovné faktory:

Dôležité vedieť: neobmedzujte dĺžku dojčenia. Nesledujte hodiny, ale signály svojho dieťatka.

+1 rada: konzumácia čajovej zmesi s laktačným účinkom

Nezabúdajte: novonarodené dieťa nepotrebuje nič iné ako materské mlieko, takže čím kvalitnejšie materské mlieko a čím väčšie množstvo, tým lepšie.

Čajovú zmes na podporu dojčenia sme vytvorili práve preto, aby sme mamičkám pomohli práve v tomto. Pravidelná konzumácia čaju môže pomôcť naštartovať sekréciu materského mlieka a tiež podporiť organizmus pri tvorbe materského mlieka s ideálnym zložením.

Ďalším dôvodom, prečo túto čajovú zmes tak milujeme, je, že jej účinné látky prostredníctvom materského mlieka dieťatko nielen upokoja, ale pomáhajú pri úľave od bolesti bruška. A upokojujúci účinok prospieva aj samotnej mamičke; mnoho žien má totiž pri myšlienke na dojčenie obavy („Čo ak to robím zle? Čo keď nebudem mať dosť mlieka?“). A práve tento stres môže spôsobiť, že sa ich obavy naplnia.

Konzumáciou tejto lahodnej čajovej zmesi môžete zabezpečiť nielen optimálne množstvo a zloženie materského mlieka, ale všeobecne dobrý stav svojho organizmu.

Kategórie
Najnovšie príspevky