5 receptov na reflux diétu, aby ste zmiernili príznaky
Absolútne chutné, jednoduché: 5 receptov na reflux diétu, aby ste zbytočne netrpeli príznakmi
Jedzte zdravo, hovoria, keď je niekomu diagnostikovaný reflux. Potraviny, ktoré konzumujete totiž zohrávajú dôležitú úlohu v tom, ako môžete udržať toto ochorenie pod kontrolou.
Dalo by sa povedať, že týmto začína všetko, pretože potraviny s nízkym obsahom rýchlo vstrebávajúcich sa sacharidov a kyselín v podstate odstraňujú príznaky refluxu. No i tak je tu niekoľko oprávnených otázok:
- Čo to znamená v praxi?
- Ako dosiahnuť aby jedlo nebolo fádne?
- Existujú naozaj chutné recepty, vďaka ktorým sa môžeme rozlúčiť s refluxom?
No a práve preto sme v našom najnovšom článku zostavili 5 špeciálnych receptov, ktoré rozptýlia pochybnosti o diéte na reflux: skutočne sa dá poriadne nasýtiť a cítiť sa dobre aj vtedy, ak musíme kvôli refluxu robiť kompromisy.
Všeobecné pravidlá
- Držte sa zásady “jesť málo, ale často”, teda doprajte si radšej 5x menšie porcie ako iba 3x denne ale väčšie. Podstatou je dosiahnuť, aby ste sa neprejedali.
- Čo pomáha proti refluxu: kuracie prsia (ľahko stráviteľné), melón (v lete chladí, navyše má nízky obsah kyselín), hnedá ryža (nespôsobuje podráždenie žalúdka), niektoré druhy zeleniny (zemiaky, mrkva, zeler), olivový olej, vajcia namäkko, prírodný jogurt, lieskové orechy, mandle, ovsená kaša
- Dbajte na dostatočný prísun tekutín (voda, čaj).
- Žuvačky bez cukru (ktoré neobsahujú prídavné látky a nie sú mentolové) sú dobrou voľbou nielen preto, že obnovujú pH v ústach, ale pomáhajú aj pri vylučovaní slín.
- Vyhýbajte sa silne korenistým pokrmom a jedlám pečeným na tuku. Mentol, čierny čaj, sýtené nealkoholické nápoje a káva rovnako neprospievajú refluxu.
#1. Lahodný mrkvový šalát
Prísady:
- 0,5 kg mrkvy (očistenej, nakrájanej nadrobno)
- 10 dkg zeleného šalátu (niektorí odporúčajú šalát mesclun, je to miešaný šalát, v ktorom je určite rukola, púpava a trebuľka)
- 2 polievkové lyžice hrozienok
- 2 polievkové lyžice pomarančového džúsu
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 2 polievkové lyžice repkového medu
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- ¼ čajovej lyžičky soli
Príprava:
- V miske zmiešajte hrozienka, pomarančovú šťavu, oregano, repkový med, olivový olej a soľ.
- Túto zmes nechajte odstáť a následne ju pridajte k nakrájanej mrkve a dôkladne premiešajte.
- Podávajte so šalátom mesclun. Snažte sa nenechať sa strhnúť jeho chuťou!
#2. Polievka z čiernej fazule s koriandrom
Prísady:
- 250 g čiernej fazule
- 0,5 litra kuracieho vývaru (nezabudnite si ho vopred urobiť a kľudne z neho pripravte viac, aby ho bolo dosť aj na iné recepty)
- soľ (podľa chuti)
- koriander (podľa chuti, odporúča sa 75 g)
- 1 polievková lyžica nízkotučnej kyslej smotany
Príprava:
- Kurací vývar priveďte do varu.
- Pridajte čierne fazule, koriander a soľ.
- Varte na miernom ohni asi 30 minút.
- Zmixujte polievku a následne dochuťte podľa vlastnej chuti (iba ak chcete)
- Podávajte a podľa chuti pridajte kyslú smotanu.
O fazuli sme sa už popísalo mnoho článkov, a veru nie je na škodu čo-to o nej vedieť. Môže totiž pomáhať nielen osobám trpiacim refluxom, ale aj tým, ktorí sa rozhodli schudnúť.
#3. Gazpacho zo žltého melónu
Prísady:
- 0,5 kg žltého melónu, tzv. cukrového (nakrájaného na drobné kúsky)
- 2 lyžice repkového medu
- 1 polievková lyžica portského vína (hmmm!)
- malé množstvo muškátového orieška (podľa chuti)
Príprava:
- Zmiešajte melón, repkový med a portské víno.
- Túto zmes nechajte odstáť 4 hodiny a následne rozmixujte.
- Pridajte malé množstvo muškátového orieška.
- Hotové gazpacho servírujte v roztomilej šálke a konzumujte hneď.
#4. Krémový hummus
Prísady:
- 0,5 kg cíceru (umytého a vysušeného)
- 0,25 l kuracieho vývaru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- ¼ čajovej lyžičky sezamového oleja
- ½ čajovej lyžičky soli
Príprava:
- Kurací vývar zmixujte s cícerom, olivovým olejom, sezamovým olejom a soľou.
- V prípade potreby pridajte ešte trochu kuracieho vývaru (na dosiahnutie požadovanej konzistencie).
- Podávajte, konzumujte s hriankou, toastom.
#5. Malý dezert na záver: jablkovo-melónové smoothie
Prísady:
- 40-50 dkg žltého melónu (očistený, nakrájaný na malé kocky)
- 4 polievkové lyžice čerstvej aloe vera (dobre očistenej, aby na nej nezostala ani časť medzi dužinou a šupkou)
- 1 jablko (očistené, nakrájané na malé kocky)
- malé množstvo nastrúhanej limetkovej kôry
- ľad
- malá štipka soli
- ... a pokiaľ to chcete naozaj doviesť do dokonalosti, môžete pridať aj UKKO Čajovú zmes na reflux!
Príprava:
- Zmixujte melón, ľad, aloe vera, soľ a limetkovú kôru.
- Konzumujte s chuťou.
Prečo tak milujeme žltý melón?
Pretože je božsky chutný, osviežujúci takým spôsobom, že je zároveň zdravý a navyše pomáha pri hydratácii vďaka vysokému obsahu vody.
Niekoľko zaujímavých faktov o melóne:
- Pravidelná konzumácia môže znížiť riziko vzniku makulárnej degenerácie (degenerácie žltej škvrny).
- Ťažko sa z neho priberá (100 gramov obsahuje len 34 kalórií).
- 200 g melónu už obsahuje dennú potrebu vitamínu C.
- Dá sa z neho pripraviť nespočetné množstvo lahôdok.
Môžem kombinovať pitie čaju na reflux s vyššie uvedenými pochúťkami?
Odpoveď je jednoduchá a krátka: áno!
Na jednej strane môžu Čajovú zmes na reflux Tea konzumovať aj osoby s citlivosťou na lepok, vegáni a tí, ktorí dodržiavajú paleo diétu (výrobok je inak bez GMO), na druhej strane už aj 2-3 šálky denne môžu pomôcť zmierniť príznaky ochorenia.
Čaj možno piť kedykoľvek počas dňa, dokonca sa z neho dá pripraviť aj verzia chladivého čaju.