Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Hospodársky dopad cukrovky: aká je tu spojitosť?

Hospodársky dopad cukrovky: aká je tu spojitosť?

Cukrovka, diabetes
09.08.2022
665

Hospodársky dopad cukrovky - téma dnešného článku sa zdá byť na prvý pohľad trochu nezvyčajná, no o to zaujímavejšia. 

Pokiaľ ste jednou z tých osôb, ktorých sa to týka (rodinný príslušník, priateľ alebo nebodaj vy sami), zamyslite sa nad týmto: nie ste sami a tento problém celosvetovo zväčšuje. 

Na Slovensku každý tretí človek zomiera na kardiovaskulárne ochorenie alebo rakovinu; holdujeme fajčeniu a konzumácii alkoholu; takmer 30% populácie trpí nadváhou a približne pol milióna obyvateľov trpí cukrovkou.

Okrem negatívnych dôsledkov na kvalitu nášho života, alebo života blízkych, však musíme hovoriť ešte o niečom: ako to všetko ovplyvňuje ekonomiku. Touto otázkou sa odborníci zaoberajú už desiatky rokov, no výpočty je potrebné prehodnocovať a opakovať takmer každý rok, pretože rozsah problému sa nedarí znížiť...

...v skutočnosti to ale samé od seba ani nepôjde.

Aké rozmery nadobúda už tento problém?

Aby sme pochopili, prečo nejde len o tú povestnú kvapku v mori, oplatí sa pozrieť sa na to, ako sme sa dostali tam, kde sme teraz.

Zatiaľ čo počet osôb trpiacich cukrovkou v Spojených štátoch sa medzi rokmi 1990 a 1998 zvýšil zo 4,9% na 6,5%, dnes sa už hovorí o tom, že až 30 miliónov Američanov (teda 1 z 10) má diabetes a asi 84 miliónov (teda 1 z 3) má prediabetes.

To znamená, že počet postihnutých ľudí: 110 miliónov ľudí - iba v Spojených štátoch. Chcete vidieť zreteľnejší kontrast? V 80. rokoch 20. storočia bolo celosvetovo postihnutých touto chorobou približne 100 miliónov obyvateľov (4,7%), pričom do roku 2014 sa tento pomer zvýšil na viac ako 400 miliónov ľudí (8,5%). Podľa súčasnej situácie vývoja ochorenia dosiahne počet pacientov v roku 2040 neuveriteľných 650 miliónov.

Slovensko je síce malá krajina, no výrazný nárast postihnutých je zreteľný aj u nás.

Čo ste o cukrovke vedeli nesprávne

Začnime krátkym úvodom, pretože mnohí ani len netušia, že existujú dva typy cukrovky. Podľa švédskych vedcov sa prístup, že existuje typ 1 (zvyčajne ide o autoimunitné ochorenie, ktoré sa vyvíja v mladosti) a typ 2, ktorý je do značnej miery spôsobený nesprávnym životným štýlom (konkrétnejšie: obezita), považuje za zastaraný.

Podľa Švédov možno naopak chorobu rozdeliť do 5 skupín (na základe vlastných skúseností):

V skutočnosti, samozrejme, literatúra ďalej rozlišovala typ 2 a podľa súčasného prístupu rozlišujeme:

Diabetom typu 1 sa nezaoberáme, keďže podľa našich súčasných poznatkov zaň nie je zodpovedný životný štýl, preto si aj liečba vyžaduje iný prístup. Na druhej strane väčšina cukrovky typu 2 (body 4 a 5) je spôsobená jednoduchou „chybou charakteru“.

Že si na seba nedávame pozor a žijeme nezdravo.

Prečo spôsobuje cukrovka (typu 2) obezitu?

Inzulínová rezistencia predstavuje niečo, ako predsieň diabetu, preto treba začať vysvetlenie najprv tu. IR je stav, kedy organizmus nadamo produkuje inzulín (čiže hormon produkovaný β-bunkami). Ten organizmus nedokáže náležite zúžitkovať. Pritom ale inzulín dodáva do svalových, pečeäových a tukových buniek cukor, ktorý sa následne premieňa na energiu. 

V prípade IR nie je príjem cukru na bunkovej úrovni dostatočný, čo má absenciou vonkajšieho zásahu za následok vznik prediabetesu, neskôr cukrovky typu 2. IR môže vzniknúť aj na základe genetickej predispozície, no nadváha a životný štýl s minimálnym pohybom tvoria zatiaľ najsilnejší rizikový faktor. Zodpovedná môže byť aj strava bohatá na trans-tuky, čo má i tak za následkom nadváhu, ďalej stres a nedostatok vitamínu D. Rovnako môžu riziko zvyšovať aj žalúdočné problémy a problémy zasahujúce črevný systém. 

I napriek tomu, že podobností je pomerne dosť, inzulínová rezistencia nie je to isté ako cukrovka (typu 2). V prvom prípade totiž organizmus ešte produkuje inzulín (môže dokonca produkciu zvyšovať), kým v druhom prípade predstavuje problém práve to, že telo sa o produkciu už ani nepokúša, alebo proces drasticky zníži. Pankreas, podieľajúci sa na produkcii inzulínu, sa do toho času už unaví, z ktorého dôvodu dochádza poruche metabolizmu uhľohydrátov. 

Obezitu a celkovú únavu pankreasu vo väčšine prípadov spôsobuje ten istý proces: konzumujeme čoraz častejšie a čoraz viac rýchlo rozpustných uhľohydrátov. Ich vplyvom sa hladina cukru v krvi neúmerne rýchlo zvýši a rovnakou rýchlosťou po krátkej dobe aj klesne. Vplyvom týchto kolísavých hodnôt pociťujeme aj my hlad omnoho skôr a preto ani nedokážeme utíšiť svoj hlad i napriek presvedčeniu, že sme sa najedli dosýta. A pankreas sa postupom času vplyvom týchto výkyvov doslova unaví.  

A pokým vy iba jete a jete, v dôsledku čoho priberáte, vplyvom zvýšeného príjmu uhľohydrátov sa zvýši množstvo tukových tkanív v organizme, teda nevyužitú energiu si telo ukladá. Čím viac tukového tkaniva sa v tele nahromadí, o to nižšia je citlivosť na inzulín, takže tohto hormónu potrebujete čím ďalej tým viac, aby vaše telo mohlo regulovať hladinu cukru v krvi.

Organizmus si následne zvykať na vyššie hladiny inzulínu; vďaka tomu sa stáva čoraz odolnejším (pozri inzulínovú rezistenciu). Pankreas pracuje na plné obrátky, aby problém ako-tak vyvážil, no nakoniec dôjde k istej rezignácii a po chvíli začne spomaľovať produkciu inzulínu, čo zase vedie k vzniku cukrovky typu 2.

Je to začarovaný kruh, z ktorého, samozrejme, môže viesť cesta von, a to pomocou optimalizácie telesnej hmotnosti.

Desivé ekonomické dôsledky

Takže je to jasné: nesprávna strava vedie k celému radu zdravotných problémov; okrem cukrovky môže spôsobiť aj rakovinu, vysoký krvný tlak, problémy s koronárnymi artériami, mŕtvicu, osteoartrózu, spánkové apnoe, ochorenie žlčníka a stukovatenie pečene.

Je tu však ešte niečo, s čím musíme ešte počítať – či už spolu alebo oddelene – a to sú ekonomické dôsledky choroby. Keď na národnej úrovni postihuje choroba milióny ľudí, ide o významný faktor.

Jedným z najväčších problémov je nielen zdravotný stav jednotlivcov, ale aj to, koľko kapacít zaberá približne milión pacientov (na úkor ostatných) v už aj tak preťaženom systéme zdravotnej starostlivosti. Znepokojujúce je to najmä vtedy, ak dané ochorenie predstavuje dôsledok zlého, nesprávneho, nezodpovedného životného štýlu (t. j. slobodným rozhodnutím pacienta). Tu sa však naskýta možnosť zmeny. K tomu sa pridávajú ďalšie bremená, ktoré v roku 2008 (teda keď trpela diabetom sotva polovica) predstavovali už obrovský finančný obnos - a to sa bavíme v miliónoch eur.

A toto bolo pred 10 rokmi, s polovičným počtom pacientov; a teraz zabudnime na infláciu, alebo akýkoľvek iný faktor. Do tejto sumy je zahrnutá ústavná starostlivosť (aktívnych a chronických pacientov), inzulín a perorálne antidiabetiká. Ak sa na to pozrieme veľmi dôkladne, tak v prípade, že 90% prípadov cukrovky je spôsobených životným štýlom, potom rovnaká časť týchto nákladov vznikla ako...

...dôsledok NÁŠHO rozhodnutia. A to by sme si mali uvedomiť. 

Ako sú na tom na druhej strane oceánu?

Podľa jednej novšej kalkulácie sú náklady zdravotnej starostlivosti v prípade diabetika vyššie 2,3-krát, ako u pacienta bez diabetu; a iba v USA dosiahla starostlivosť o pacientov s cukrovkou v roku 2017 sumu 327 miliárd dolárov. V roku 2012 predstavovala táto suma “iba” 245 miliárd dolárov. Obrovský rozdiel.

Z každých minutých 7 dolárov ide 1 dolár na diabetika, a na základe dennej štatistiky:

Vzhľadom na to, že cukrovka je jednou z najčastejších príčin úmrtia, nezáleží len na tom, koľko na ňu minieme, ale aj na tom, koľko peňazí vypadáva z ekonomiky, pretože dospelí jedinci v produktívnom veku v dôsledku ochorenia nepracujú. A aj tu môžeme uviesť konkrétne sumy:

Prečo o tom hovoríme?

Pretože to dokazuje, že keď sa dostaneme do problémov kvôli vlastným nesprávnym rozhodnutiam, neškodíme len sebe, ale aj svojim blízkym.

Cukrovka nielenže znižuje dĺžku života, ale zhoršuje aj jeho kvalitu. Jej liečba výrazne finančne zaťažuje zdravotníctvo. 

Čo musíme teda robiť…

…ak chceme byť/zostať zdraví?

V prvom rade si treba dávať pozor! Ako sa zvykne vravieť, vypnite autopilota a uvidíte, čo robíte zle. Už sme o tom napísali článok (kliknite sem!) a téma je podrobne spracovaná v mnohých iných publikáciách.

Samozrejme, najdôležitejšie úlohy možno ľahko zhrnúť (ale pozor, na ich dodržanie potrebujete vytrvalosť):

Úloha to nie je nemožná a dobrá správa je: záleží iba na vás, či urobíte zmeny a vydáte sa na cestu vedúcu k zdravému životu.

Pokiaľ ste však uvedomelí, alebo už máte diagnostikované ochorenie diabetes, prírodnú pomoc ponúka aj UKKO Čajová zmes pre diabetikov. Dodržiavaním diétnej stravy, zaradením pravidelného pohybu do každodennej rutiny a konzumáciou UKKO čaju môžete výrazne upraviť kvalitu svojho života i napriek cukrovke.  

* β-bunky alebo B-lymfocyty sú lymfoidné bunky adaptívneho imunitného systému, ktoré hrajú dôležitú úlohu v imunitnej odpovedi

** prvá suma sa vzťahuje na pracujúce obyvateľstvo, keď pracuje; druhá pre tých, ktorí sú práceneschopní (ale ktorí sú touto situáciou postihnutí rovnakým spôsobom)

Kategórie
Najnovšie príspevky